Призначення
Жири є постійною забруднюючою речовиною господарсько-побутових стічних вод. Потрапляння жирів в побутових концентраціях не порушує роботи очисних споруд. Але коли мова йде про ресторани, їдальні, кафе та інші заклади громадського харчування, жири рослинного та тваринного походження потрапляють у стічні води в значних кількостях, що може не тільки з часом призвести до забивання каналізаційних труб, але і до виходу з ладу очисних споруд, від чого може суттєво постраждати якість очистки води.
Жир, потрапляючи в очисну споруду, пригнічує розвиток мікроорганізмів активного мулу. Тому, якщо Ви хочете забезпечити стабільно високу якість очищення стічної води від свого кафе (ресторану, готелю, їдальні санаторію), необхідно передбачити встановлення жировловлювача.
Як вибрати?
Вибір жировловлювача ґрунтується на витраті жировмісних стічних вод і жодним чином не залежить від загального водоспоживання об`єкта. Жировловлювач передбачається аналогічно як відстійник (СНіП 2.04.03-85, п.6.60), в якому затримуються домішки, легші води. Приймаємо, що вода повинна знаходитися в Жировловлювачі не менше 12 хвилин (оптимально - 8 - 15 хвилин) для того, щоб максимум жиру спливло на поверхню. Продуктивність жировловлювача визначається за кількістю мийок (СНіП 2.04.01-85 *, додаток 2) або, якщо відома точна витрата л/сек.
Особливості монтажу
Жировловлювач завжди встановлюється до змішування жировмісних стіочних вод від мийок посуду і господарсько-побутових стічних вод від інших санітарно-технічних приладів (вимога СНіП 2.04.01-85*, пп. 15.2-15.3).
Зверніть також увагу, що жировловлювач встановлюється поза будівлею, оскільки жири відносяться до швидкозагниваючих домішок (вимога СНіП 2.04.01-85 *, п.19.6).
Рекомендації по використанню
Перед використанням встановлений жировловлювач наповнюється доверху чистою водою.
Жировловлювач вимагає регулярного видалення затриманих жирів, тому при його переповненні жири будуть поступати в установку біологічної очистки стічних вод, що негативно позначиться на якості очищення.
Для того, щоб в Жировловлювачі накопичувалася менша кількість спливаючих домішок, не виливайте в раковину жир з фритюрниці, зі сковорідок і т.п. - Всерівно його доведеться видаляти з жировловлювача.
Жировловлювач виробництва ТОВ "UKRBIOTAL"
У 2010 році ТОВ "UKRBIOTAL" приступив до виготовлення Жировловлювачів. Їх основні характеристики:
Продуктивність л/сек |
1,0 | 1,5 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 4,0 | 5,0 |
Діаметр мм |
900 | 1400 | 1300 | 1400 | 1900 | 1700 | 1900 |
Висота мм |
1500 | 1000 | 1500 | 1500 | 1000 | 1000 | 1500 |
Висота відтоку мм |
1250 | 750 | 1250 | 1250 | 750 | 1250 | 1250 |